תלוש תקין מתחיל עם פירוט של נתונים אישיים. למרות שנדמה כי מדובר על נושא אלמנטרי, מאוד מומלץ לוודא בכל חודש כי התלוש שקיבלתם אכן שייך לכם. ישנם לא מעט מקרים בהם חשב שכר מתוך חוסר הבנה או נתונים לא נכונים, העביר תלוש לא מתאים. הנתונים האישיים כוללים את מספר הזהות, המצב המשפחתי, גיל הילדים, שם קופת החולים ולעתים גם ארגון העובדים. חשוב לעדכן את מחלקת משאבי אנוש או גורמים רלוונטיים אחרים בעסק לגבי המצב המשפחתי, נישואין או גירושין וזאת לצורך חישוב מס הכנסה ונקודות זיכוי.
החלק השני של התלוש כולל את נתוני ההעסקה. כאן ניתן למצוא פרטים כמו תאריך התחלת עבודה, אחוז משרה, מעמד, דירוג ודרגה וקוד מס וסיווג העובד לצורך תשלום ביטוח לאומי ומס הכנסה. הנתונים אינם אמורים להשתנות ללא התראה, והם קובעים את שכרו של העובד בהתאם לוותק, לדרגה, להיקף המשרה ולחוזה ההעסקה שלו.
החלק הבא של תלוש משכורת נחשב למסובך ביותר, וזאת בשל העובדה שהוא כולל את פירוט התשלומים. יש מספר עמודות רלוונטיות המרכיבות את הסכום הסופי:
- סמל התשלום
- תיאורו המלא של התשלום
- תעריף
- אחוז
- כמות הסכום לתשלום
פירוט התשלומים בכל עמדה נגזר למעשה מתוך הרכיבים העיקריים של המשכורת: סכום, ותק, דירוג, שעות נוספות, טלפון ו/או נסיעות. את הרשימה הזו ניתן למצוא בתבניות שונות בין היתר בהתאם למקום העבודה, סוג התפקיד או ההשתייכות אל הסכמים קיבוציים. את סך כל התשלומים, "השורה התחתונה" של התלוש, ניתן למצוא בקצה השמאלי התחתון של המשבצת.
ממה נובעת "זקיפות שכר"?
גם אל החלקים הנוספים בתלוש משכורת כדאי להקדיש מחשבה. במשבצת זקיפות שכר אפשר לראות את אותן עמודות גם במשבצת פירוט התשלומים, אך הפעם במטרה להציג את השווי לצורך מס של הטבות שניתנו לעובד בשווי כספי. הטבות אלו יכולות להיות ארוחות, רכב צמוד, הפרשות לקופות גמל וביטוח לאומי ועוד. הסכום המצטבר מופיע בעמודה הנקראת "למס בלבד"ואליה מתייחס מס הכנסה בבואו לדרוש תשלום על שוויה של כל הטבה. יחד עם זאת, סכום השווי נזקף כתוספת לברוטו לצורך חישוב מס בלבד.
קטגוריית מס נוספת בתלוש היא ניכויי חובה של מיסים ממקורות כמו מס הכנסה, ביטוח לאומי, ביטוח בריאות והפרשות לקרן פנסיה. במידה וישנם ניכויים עבור דמי חבר בארגון, קנסות וכדומה יש לבדוק את הנושא מול הסכם קיבוצי או חוזה אישי של העובד.
סיכומים וסכומים מצטברים
החלק הפיננסי של התלוש מסתיים עם משבצות המפרטות את הניכויים וההפרשות לקופות גמל, ניכויי התחייבות ונתונים מצטברים של קופות גמל וקרן השתלמות. לאחר מכן מוצגים פרטי על היעדרויות, פרטי חשבון בנק, ריכוז נתונים, נתונים חודשיים וסכומים מצטברים מתחילת שנת המס.
במשרד רואה חשבון שמעון הושיה ישמחו לעמוד לרשותכם לצורך התנהלות חשבונאית. בואו להתייעץ איתנו לגבי תלוש המשכורת, להבין כיצד השכר שלכם בנוי, ולנצל היטב את הכלים העומדים לרשותכם.